Har du någonsin funderat över hur du arbetar bäst? På vilket sätt du tar in information och hur det kommer sig att vissa individer är bekväma med riktlinjer medan andra tycks hyperventilera så fort de hör orden ”regler”, ”anvisningar” och ”direktiv”?
Kvadraten är en slags tankeövning som behandlar hur vi tar in information, och grundar sig i det retoriska tillitsbegreppet.
När vi tar in information så gör vi det på fyra olika sätt: total acceptans, fritt inom satta ramar, ramen som utgångspunkt, total ignorans.
1. Total acceptans
Individen accepterar fyrkanten utan invändningar eftersom någon annan har lagt tid och engagemang på att utforma fyrkantens utseende och funktion.
Det här innebär att individen tar in exempelvis samhällsinformation om covid-19 utan invändningar och är helt med på att den information och de direktiv som hen har fått är korrekta. Individen har alltså full tillit i att, i det här fallet Folkhälsomyndigheten (FHM), sänder ut den information till individen som individen behöver. All annan information är överflödig eller skulle bara komplicera för individen. Det här gäller även vid andra sammanhang där individen får exempelvis en uppgift, ett uppdrag, information eller direktiv av något slag. Individen är helt avslappnad i tanken om att någon annan med mer kunskap och erfarenhet i ämnet har lagt ner tankeverksamhet, och då finns det inga invändningar att ta till eftersom individen själv känner att hen inte har lika mycket kunskap om ämnet i fråga som den som har bestämt kvadratens linjer har.
Det existerar såklart en viss problematik i den här totala tilliten då den så lätt kan hamna i fel händer, och utnyttjas av individer, trossamfund, organisationer eller företag med flera med egna, mer egoistiska, agendor. Att inte lita på allt du läser eller hör och att vara källkritisk är helt klart en tumregel om du är en individ som i de allra flesta fallen litar på människor och den information du får. Det är en otroligt fin egenskap och den ska upphöjas, dock bör du vara medveten om att det inte alltid är som det ser ut. Eller som min mormor alltid brukade säga: ”om det inte känns rätt i magen, så är det inget att sträva efter”.
2. Skapar fritt inom kvadratens linjer
Här arbetar individen fritt och kreativt inom fyrkantens satta linjer, men går aldrig utanför det satta regelverket. Individen accepterar alltså kvadraten, men skapar fritt inom dess linjer.
Det här kan komma i uttryck genom att individen tar till sig information med ett visst ifrågasättande. Om inga mer instruktioner eller mer information ges så skapar individen egna verkligheter inom de satta ramarna.
Exempelvis när FHM precis i början av covid-19 utbrottet i Sverige bad alla att stanna hemma vid minsta symptom på snuva, halsont, hosta eller feber – det vill säga på symptom liknande förkylning eller influensa – med förklaringen att de ville minska smittspridningen, och inte tydliggjorde eller gav mer information än så (som att exempelvis informera om hur smittspridning verkligen ter sig). Utan att själv sitta på expertisen så var det troligen så att FHM var oroliga över att erkänna att de inte hade någon som helst koll på det nya viruset och inte heller visste hur de på bästa sätt skulle lösa situationen mer än att återupprepa att smittspridningen måste hindras genom att tvätta händer och hålla avstånd. Och det är såklart ett bra första steg att ta till när man inte vet hur vägen ser ut, men det här gjorde att en del individer skapade sina egna förklaringar till varför smittspridningen skulle hindras. Och det var allt från ett luftburet supervisrus (troligen skapad av Ryssland eller ”deep state”) till ”inget värre än en förkylning”. Ett visst mått av källkritik och tilltro på FHM fanns det ändå hos de individerna som befinner sig inom det här förhållningssättet. Så ryktet om ett luftburet supervirus var det nog få som verkligen trodde på eftersom FHM med stor sannolikhet då skulle ha meddelat hårdare åtgärder än att stanna hemma endast vid symptom (Covid-19 smittar via hand till hand så kallad droppsmitta, för den som sitter och funderar på det).
Ur ett kriskommunikationsperspektiv hade det såklart varit bäst att lägga alla korten på bordet och varit tydlig med att förmedla den kunskap som fanns om covid-19 (fronesis). Och är det så att man inte har så mycket information, ja då är det faktiskt bäst att förmedla just det snarare än att vara tyst.
En individ som skapar fritt inom satta ramar är både självgående och har en hög tillit för exempelvis företaget, ledarna eller experterna, så länge individen får tydliga direktiv om vad det är som gäller. Är direktiven otydliga kan frågor, tristess, förvirring och inspirationsförlust uppkomma. Så är du chef kan det här vara något att ha i bakhuvudet!
3. Använder fyrkanten som utgångspunkt
Individen utgår ifrån fyrkantens linjer och använder den som utgångspunkt eller inspiration i det egna skapandet. Individen använder helt enkelt sig av kvadraten för att skapa någonting nytt, vilket är ypperligt för en individ med stor självkännedom och kreativitet. Det är även av stor vikt att exempelvis företaget, ledarna eller experterna litar på och känner tillit för individen.
Här är ofta målet det viktiga, men vägen dit får individen själv skapa. Skulle det vara så att individen överskattar sig själv eller att exempelvis företaget har alldeles för stora förväntningar på individen så kan det sluta i kaos. Produkten blev aldrig klar, pengarna tog slut, projektet lades ner eller experten kom med osanningar. Det kan höftas rejält om individen inte har självkännedom vilket också kommer att bli hens fall.
Källkritiken kan vara hög, dock inte nödvändigt, men den egna tilltron till sig själv är desto högre vilket resulterar i att individen bunkrar allt från mediciner till toalettpapper. Kanske även bygger sig en bunker ifall det skulle vara så att covid-19 ändå visar sig vara helt livsfarligt, vilket individen hela tiden har sagt ända från första dödsfallet i Wuhan 2019.
4. Total ignorans
Individen är totalt omedveten eller tar aktivt avstånd i från fyrkanten och dess syfte där individen skapar någonting eget utifrån vad hen själv anser är av vikt. Här kör individen helt enkelt sitt eget race, och åker både till Alperna och en sväng till Kina inom loppet av en vecka. Det här med att det skulle finnas ett virus som heter covid-19 är endast ett påhitt från de stora ledarna att gå samman och skapa en stor världsstat.
Exemplet är såklart överdrivet för att få fram en poäng, men individer inom den här kategorin har en extrem tilltro till sig själv och den egna förmågan.
Det finns ett intresse av källkritik, men då endast om det skulle gynna den egna saken. Hybris, psykopater, vissa världsledare och före detta presidenter, narcissister och härskare med flera skulle säkerligen kunna kategoriseras in här, men även helt vanliga Svensson. Individen är nämligen helt fokuserad på den egna vinningen, och det kan vara av antingen egoistiska skäl eller av livsnödvändiga skäl. Det kan vara så att individen lever under förhållanden som gör att hen inte kan lita på andra individer eller på staten, vilket gör att hen helt och fullt måste förlita sig på den egna förmågan och gå ifrån ett satt regelverk för överlevnads skull.
Vilket förhållningssätt har du?
Förhållningssätten är såklart situationsbundna, vilket gör att du kan ha ett förhållningssätt privat och ett på jobbet, ett när du är trött och ett när du har fått sova ut lite, och så vidare. Men i grunden har vi alla ett förhållningssätt som väger lite tyngre i alla livets olika faser. Exempelvis, så arbetar jag (hos min arbetsgivare) allra bäst när jag får fria tyglar inom vissa satta ramar (nr 2), men när jag själv bestämmer över min tid (som egen företagare) är jag mer kreativ och får inspiration av andra individer och teorier (nr 3).
I mitt fall handlar det om vem jag är i de olika rollerna – om det är jag som bestämmer så vet jag också vilka premisser jag själv klarar av och kan då ha mer frihet och kreativitet, men om det är någon annan som bestämmer så vill jag gärna veta företagets premisser innan jag kan slappna av och arbeta fritt. Jag behöver alltså ordning och struktur vilket gör att nr 2 (fritt inom satta ramar) är övervägande starkast i mitt liv.
Vilket förhållningssätt har du?